Istoria KA-BAR

Istoria KA-BAR a inceput in secolul al 19-lea si cuprinde mai bine de 100 de ani de fabricatie de  inalta calitate a cutitelor. Mai jos, va prezentam cateva repere istorice. 

c. 1800

Industria de tacâmuri și instrumente de tăiat incepe in New England, când un grup de meșteșugari de la firma England's Sheffield Cutlery Industry se reunesc în acest sens.

1859

Un boom petrolier impinge muncitorii calificați să migreze în vestul New York și nord-vestul statului Pennsylvania. Printre acestia se numara si Job Case, a cărei fiică Emma se căsătorește cu John Brown. Cei doi se stabilesc în Little Valley, New York, și cresc cinci copii.

Septembrie 30, 1875

Wallace Brown se naste la parintii John și Emma Brown în Little Valley, New York.

Februarie 25, 1883

Robert Emerson Brown, cunoscut sub numele de Emerson, se naste in Little Valley, New York.

1890

Wallace Brown, fiul lui John și Emma (Case) Brown se angajeaza ca vânzător ambulant pentru Robeson Cutlery și învață despre produse, distribuție și canale de vânzare.

1894

La vârsta de 19 ani, Wallace Brown începe o afacere de comandă prin poștă cu sediul in casa sa din Little Valley, New York. Această companie se numește Union Razor Company. Curând după aceea, fratele lui Wallace, Emerson, se alătură echipei.

1894 - 1897

Wallace Brown și fratele său Emerson operează Brown Brothers Razor din Little Valley, New York. Ei deschid un depozit în zona din care au închiriat spațiu pentru alți fabricanti de cutite pentru a-și păstra produsele. În același timp, Wallace și Emerson contractează cu producătorii locali să fabrice produse care sa poarte numele de "Brown Brothers". Cu toate acestea, compania are o durată scurtă de viață, iar Wallace și Emerson împreună cu tatăl lor, John, merg la muncă pentru compania Cattaraugus Cutlery, una dintre numeroasele companii conduse de familia Case.

1897, Aprilie 29

In Commonwealth of Pennsylvania, un grup de 38 de oameni infiinteaza o asociatie de tip Limited Partnership, cunoscuta sub numele de Tidioute Cutlery Company, intr-o incercare de a-si salva afacerile, pentru fabricarea si vanzarea de cutite si tacamuri.

1897

Legea Dingley a majorat cu aproape 50% tarifele pentru tacâmuri, împiedicând astfel importul de tacâmuri din Germania și Anglia. Ca rezultat, fabricile de tacâmuri din S.U.A. din vestul New York și Northwestern Pennsylvania au inflorit. Multe dintre aceste companii eșuează repede.

1898

Compania Tidioute Cutlery începe să producă și să vândă cuțite si tacamuri. Aceasta pune bazele companiei care va deveni cunoscuta mai tarziu sub numele de "KA-BAR".

KA-BAR 1898
1900 - 1919

   

1902

  

Wallace Brown lucrează pentru a-și începe propria companie de producție în Tidioute, Pennsylvania. El numește această companie "Union Razor Company of Tidioute", o ramura a companiei de vânzări Union Razor din Little Valley, New York. În același an, într-un moment neașteptat de oportunitate, Wallace achiziționează activele companiei Tidioute Cutlery Company, care a suferit aceleași vremuri grele ca și multe companii de tacamuri din acea epocă.

Aprilie 1902

Atunci când "Union Razor Company of Tidioute" este organizată legal, Wallace transferă activele "Tidioute Cutlery Company" către "Union Razor". Prima întâlnire a actionarilor "Tidioute Cutlery" sub conducerea lui Brown îl numește președintele pe Wallace, vicepreședinte pe Henry Cummings, tatăl lui Wallace și pe John Brown ca secretar și trezorier.

Septembrie 21, 1908

Richard Danforth Brown, cunoscut sub numele de Danforth, fiul lui Wallace Brown, se naste in Tidioute, Pennsylvania.

1909

Numele companiei se schimbă din "Union Razor Company" in "Union Cutlery Company" pentru a reprezenta o selecție mai largă de produse, inclusiv cuțite de vânătoare și de outdoor.

Septembrie 1910

Orașul Olean, New York, îi oferă stimullente lui Wallace Brown pentru ași reloca compania, Union Cutlery. Înarmat cu stimulente fiscale, terenuri și o clădire, Wallace găsește oferta greu de refuzat. Mai multe companii sunt deschise la Olean sub conducerea lui Brown: Union Cutlery Company, American Hone și John Brown Sons Company.

Ianuarie 1911

O noua companie, numita Union Cutlery Company, este inregistrata in Olean, New York, fiind create doua corporatii Union Cutlery Company: cea originala, in Tidioute, Pennsylvania si una noua, in Olean, New York. Odata ce fabrica din Olean incepe sa opereze cu succes, fabrica din Tidioute, Pennsylvania este inchisa.

1920 - 1944

   

Anii 1920

  

Wallace Brown primește un pachet care schimbă pentru totdeauna istoria companiei. Povestea, publicată pentru prima dată într-un manual de instruire, scrisă mai târziu de M.L. Brown, vicepreședinte de vânzări al "Union Cutlery", este următoarea: "Cu ani în urmă, un vânător din Alaska a împușcat un urs, care apoi la atacat și i-a aruncat pușca din mâinile sale. Pentru ca vânătorul să-și protejeze viața, a luat un cuțit realizat de compania "Union Cutlery" și a ucis cu succes ursul, care era din specia de urși Kodiak. Vânătorul, apreciind cuțitul care i-a salvat viața, a trimis pielea ursului președintelui de atunci al firmei, Wallace Brown. Atunci, managementul companiei a avut ideea, că dacă ursul Kodiak este cel mai puternic dintre speciile de urși, iar cuvântul urs (bear - eng.) este pronunțat "bar", și în plus, dacă tacâmurile produse de "Union Cutlery Company" sunt cele mai bune și mai puternice dintre cuțite, atunci acest lucru ar trebui să fie foarte semnificativ, iar "Ka-bar" ar putea reprezenta cu adevărat calitățile produselor companiei. Astfel marca comercială "Ka-Bar" a fost adoptată."

  

In anii 1920, mărci ca OLCUT, KEENWELL și KA-BAR sunt create și se dezvoltă, punând accentul pe fabricația de cuțite.

KA-BAR 1920 - 1944
Ianuarie 1924

Numele KA-BAR este marcă înregistrată și folosită pe multe cuțite, în special cele pentru vânătoare.

1924

Fondatorul companiei, Wallace Brown, moare la varsta de 49 de ani. Fratele sau, Emerson Brown, preia functia de presedinte al Union Cutlery Company. În timpul mansatului său de conducere, Emerson este creditat cu multe proiecte unice și brevete emise companiei.

1929 - 1939

Marea Depresiune face ravagii în Statele Unite și vânzările "Union Cutlery" se prabusesc, dar compania supraviețuiete sub conducerea lui Emerson Brown.

Februarie 4, 1934

La vârsta de 51 de ani, Emerson Brown moare în mod neașteptat. Nepotul său, fiul lui Wallace Brown, R. Danforth Brown, devine președinte al companiei Union Cutlery.

1942 - 1945

Lucrând împreună cu USMC Căpitanul Howard America și Colonelul USMC John Davis, Danforth Brown prezintă un proiect de cuțit  de luptă / utilitar la USMC pentru echiparea trupelor în timpul celui de-al doilea război mondial. Curând după aceea, Union Cutlery Company începe să furnizeze cuțite gravate cu sigla KA-BAR pentru efortul de război, împreună cu alte cuțite similare produse de alți producători din S.U.A.

KA-BAR 1942 - 1945
1950 - 1974

   

1950 - 1953

  

Surplusul de cutite fabricate pe durata celui de-al Doilea Război Mondial sunt date pentru echiparea soldaților care luptă în razboiul din Coreea.

Mai 7, 1952

Datorită rolului pe care cutitul sub marca KA-BAR  USMC l-a avut pe durata războiului, cu marca stantata pe lamele sale si câștigând o recunoaștere extraordinară și respect, directorii companiei decid să modifice numele companiei Union Cutlery in KA-BAR Cutlery, Inc.

KA-BAR Mai 7, 1952
1954

Realizand ca este dificil de asimilat piata civila după cel de-al doilea război mondial și luptand să mențină afacerea KA-BAR pe linia de plutire, Danforth Brown acceptă o ofertă ispititoare de relocare în Dawsonville, Georgia, unde terenurile și forța de muncă erau ieftine și existau stimulente fiscale.

1955 - 1975

Surplusul de cuțite inscriptionate "KA-BAR" au echipat soldatii în tot conflictul din Vietnam.

1956

Recunoscând eroarea sa și într-un efort de a salva compania, Danforth Brown ia decizia de a muta KA-BAR inapoi in Olean, New York, unde fabrica, echipamentul și o mare parte a forței de muncă originale este încă în functiune.

Martie 3, 1960

Danforth Brown moare la vârsta de 52 de ani, astfel incheinduse conducerea Ka-Bar sub dinastia familiei Brown, care a durat mai mult de șase decenii.

1960 - 1966

După moartea lui Danforth Brown, KA-BAR trece printr-o serie de schimbări de proprietari, inclusiv o scurtă perioadă în care Robinson Knife Company deținea marca. Robinson nu va face niciodată un cuțit și în cele din urmă compania este vândută.

1966

Cole National Corporation, un conglomerat cu sediul in Cleveland, Ohio, cumpara KA-BAR. Timp de mulți ani, ei vând cuțite importate marcate cu marca KA-BAR în magazinele de hardware, alături de chei și dispozitive de fixare. În această perioadă s-au folosit mai multe stantari  pentru cuțitele produse de KA-BAR. Literele majuscule și literele mici, eliminarea cratimei din numele mărcii și chiar numele altor mărci precum Sabre și KA-LOK au fost ștantate pe produsele vândute de Cole National.

1975 - 2003

   

1975

  

Richard "Dick" Sturm, înființează Clubul Colectorilor KA-BAR și, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, cuțitul standard KA-BAR USMC Fighting / Utility este readus în producție în Olean, New York, la facilitatea CUTCO Cutlery. CUTCO continuă să producă aceste cuțite pentru Cole National Corporation timp de două decenii.

Mai 1996

Activele si linia de productie KA-BAR sunt cumparate de Alcas Corporation of Olean, NY, compania-mama a CUTCO, de la Cole National. Fabricarea celebrului cuțit USMC Combat continuă în fabrică CUTCO Cutlery și linia de produse este extinsa sub noua conducere.

1998

KA-BAR celebreaza 100 de ani in activitatea de fabricatie a cutitelor.

Septembrie 11, 2001

Atacurile teroriste asupra pământului american împing țara înapoi în război. Cuțitul KA-BAR este introdus în echiparea noii generații de războinici și servește în mod corespunzător în Afganistan și Irak.

2002

KA-BAR incheie un parteneriat cu Bob Dozier, producător de cuțite de inalta calitate și astfel începe prima dintre multe relații cu producătorii de cuțite personalizate. Acordul încheiat cu Bob Dozier pentru fabricarea produselor personalizate mai târziu devine recunoscut ca fiind începutul colectiei produselor "Master Series" ale KA-BAR.

KA-BAR 2002
2003

KA-BAR se muta la adresa actuala: 200 Homer Street, Olean, NY.

KA-BAR 2003
2005

John Benner, fondatorul Tactical Defense Institute din West Union, Ohio, devine cel de-al doilea designer pentru seria KA-BAR. Proiectele sale inovatoare creează o prezență extinsă pentru KA-BAR pe piața forțelor de ordine.

KA-BAR 2005
2009

Produsele de la recunoscultul designerul de cuțit și entuziastul de outdoor, Ethan Becker de la "Becker Knife & Tool", extinde oferta "Master Series" oferite de KA-BAR unui public axat pe tactic și bushcraft.

KA-BAR 2009
2010

KA-BAR adaugă pe Steve Johnson - Jonson Adventure Blades - la colectia "Master Series". Proiectele sale sunt destinate pieței outdoor, iar anumite modele servesc în mod special comunității de vânători de mistreți.

KA-BAR 2010
2014

KA-BAR achizitioneaza firma Ek Commando Knife Company.

In acelasi an KA-BAR face echipa cu Mike Snody pentru a oferi pe piata cateva cutite de inalta calitate la coletia "Master Series".

KA-BAR 2014
2015

KA-BAR incepe productia primelor cutite sub marca KA-BAR/Ek

KA-BAR 2015
2016

KA-BAR formeaza un parteneriat cu Spartan Blades LLC pentru a produce cutite "Limited Edition".

2017

KA-BAR semneaza un contract de colaborare cu Jesse Jarosz de la "Jarosz Knives", ca partener la programul "Master Series". Abordarea noua a lui Jesse transforma lama traditionala fixa si cea rabatabila, largind oferta de produse KA-BAR pentru domeniul outdoor si de vanatoare.

KA-BAR 2017
2018

Cu ocazia celei de a  120-a aniversari, KA-BAR lanseaza oficial gama de cutite personalizate "State & Union Knives", pentru oferta de cutite de editie limitata si prelucrate manual.

Aprilie 29, 2018

KA-BAR sarbatoreste 120 de ani de existenta si realizeaza cu aceasta ocazie un documentar in patru parti, care surprinde pentru prima oara istoria cea mai completa a acestui brand de referinta.

Compara produse
Reprezentat oficial unic KA-BAR Knives in Romania